18.5.2015

Mixed media -taulu

Here is a mixed media canvas I made for my mother on Mothers' day. There are lots of details meaningful for her, f.ex. being a dressmaker (torso mannequin), living in Northern Lapland (reindeer and a fish), and loving feminine and beautiful things. The pictures talk more for themselves.

Äitienpäivän aikaan innostuin tekemään omalle äidilleni mixed media -taulun. Ensimmäiseni tein Puuhiksen kurssilla viime vuoden Askartelupirtillä, joten aikaa pääsi hiukan vierähtämään tässä välissä. Taulu on nyt valmis, mutta pääsen antamaan sen äidilleni vasta kesällä, kun tapaamme. 1000 kilometriä on välimatkaa vanhempiini, vaikka samassa maassa asutaan.
Värisävyinä käytin hillittyjä ruskean ja valkoisen sävyjä ripauksella kultaa ja viininpunaista. Taulun kiintopisteenä on muovinen naisen torso, joka muistuttaa äitini ompelijana käyttämää mittanukketorsoa. Alkujaan muovikalvo on ollut jonkun tyttäreni nukenvaatteen pakkauksessa.
Oikean laidan perhoset on tehty Martha Stewartin kuviolävistimellä. Niistä keskimmäinen on liimattu pohjalle ennen gesson ja värin levittämistä ja viininpunainen niiden jälkeen. Alimmaisessa puolestaan käytin stanssattua perhosta maskina mistien suihkutusvaiheessa.
Tältä taulu näytti gesson jälkeen ennen värien suihkimista. Osan koristeista tosin halusin jättää alkuperäisen värisiksi, joten kiinnitin ne oikeasti paikoilleen vasta taustan värjäämisen jälkeen. Taustan vasemmassa reunassa on pala kirjan sivua, josta tekstit peittyivät gesson alle lähes näkymättömiin, ja oikeassa reunassa pala ruokasalimme tapettia, jonka köynnös- ja köysiraitakuviot erottuvat mukavan kolmiulotteisina vielä värienkin alta. Pinnan vasemmasta reunasta kohoavat esiin suikale stanssikuvioista paperia ja gessolla koholle leimattu lehtiköynnös, jonka tein kuviomaskilla. Yläreunassa keskeltä oikealle kulkee sama lehtikuvio, jossa kokeilin käyttää gessoa maskin kanssa kohopastan tavoin, mutta ohuutensa vuoksi gesso karkasin myös muovin alle, joten kuviosta ei tullut kovin hyvin erottuvaa pinnanmuodoltaan. Siksi laitoin lehtimaskin tuon kohdan päälle vielä värjäysvaiheessakin. Alareunaan struktuuria tuovat sideharso ja vasemmassa kulmassa kakkupaperi.
Valmiissa työssä vasemman yläkulman valkoisesta kukkakuviosta pilkistävät Inarin kunnan tunnukset poro ja kala, jotka peitin stanssatulla kukalla ennen värien suihkimista gessolla valkaistulle pohjalle. Kuvan oikeassa yläkulmassa näkyy, millainen maskatusta lehtiköynnöksestä lopulta tuli. Iso nappi oli paikallaan jo gessoa ja väriä laitettaessa, ja sutaisin siihen lopuksi hiukan kultaista mustetta. Valkoisia pienempiä nappeja ja pieniä muovisia kastehelmiä liimailin sinne tänne koristeiksi. Kuvassa erottaa myös pienen paljettiperhosen ja paperista stanssatun kiekurakuvion sekä palan sideharsoa, joilla toin taustaan mielenkiintoa.
Muovisen torson alle leikkasin palan viininpunaista kuviopaperia ja sommittelin valkoisia ruusuja ja nappeja. Muovikalvo oli helppo pyyhkiä puhtaaksi mistien suihkuttelun jälkeen. Helmaksi laskostin rautalankareunaista kultakuvioista nauhaa, jonka laitoin paikoilleen vasta värjäyksen jälkeen, kuten myös torson oikealle puolelle sijoittamani silkkiruusuhelmikoristeen, jonka olin ottanut talteen häälahjaksi saamastamme koristekynttilästä.
Kullanvärisestä nukkakuvioidusta paperista stanssattu suuri kukka sai pitää alkuperäisen värinsä, tosin sen keskustan metallinen helmikukkanappi sai gesso- ja suihkekäsittelyn. Kukan taustalla on stassattu paperikiehkura, pitsinpaloja, pala rikkoutunutta lasten muovitiaraa, helmihuituloita, silkkilehti ja muovisia silkkikukan keskustoja. Valkoiset ruusut kierrettyine varsineen ja kastehelmet lisäsin värjäämisen jälkeen.
Oikeasta alakulmasta löytyy silmälasiriipus, nauhasta solmittu rusetti ja maustepurkin sirotinrengas. Ylhäällä rikkinäinen komionmallinen metallisolki ja stanssattuja lehtiä. Käyttämäni mistien värit olivat kaksi ruskeaa, vaaleanpunainen, turkoosi, vihreä ja punainen, joista viimeksimainitun tosin levitin lopulta sormella, koska suutin tukkeutui. Loppusilaukseksi pyyhkäisin reunoihin ja muutamaan yksityiskohtaan kullanväristä mustetta suoraan tyynystä.
Kanvastaulun reunat kuvioin leimaamalla ruskealla musteella pitsiä. Lopputuloksesta tuli mielestäni "äitini näköinen".

3 kommenttia:

  1. tosi kaunis ja ihastuttava taulu! Kaikki sopii niin mahtavasti yhteen! Oikein aurinkoista ja rattoisaa päivän jatkoa!

    VastaaPoista

Olipa mukavaa, kun kommentoit!
I'm so happy you left a comment!