19.4.2021

Mixed media -taulu

This mixed media canvas took me quite a long time to make, but finally I can call it ready. My original idea (furthest down) was to use magnetic letters as leaves, but then I thought the end result wouldn't look that nice after all, despite all the hard work the plastic surface of the letters would need before I could even start colouring them. So then I cut the leaves out of paper, on which I had cleaned the acrylic paint residue from my brayer. For the background I used e.g. gesso, masks, gauze, mists, acrylic paints and cardboard lace patterns. Now I'm happy it's done and there's room for other projects on my table, because this was quite a large canvas for me: 50 x 20 cm.

Sain parin kuukauden satunnaisen näpertelyn päätteeksi vihdoin valmiiksi puuaiheisen mixed media -taulun, jonka koko on 50x20 cm. Alkujaan olin ajatellut käyttää lapsilta jääneen magneettitaulun kirjaimet puun lehdiksi, mutta sitten totesin, ettei lopputulos kuitenkaan olisi ihan niin kiva suhteutettuna valtavaan työmäärään, jonka muovisten kirjainten pohjakäsittely ja värjääminen olisi vaatinut. Alkuperäisestä hahmotelmasta on kuva ihan alhaalla. Eläimetkin vaihtuivat matkalla luonnonmukaisempiin.

Leikkasin lehdet lopulta joulutähtistansseilla paperista, johon olin puhdistanut telastani akryylimaalijämät. Taitoin osan lehdistä keskeltä ulospäin ja osan sisäänpäin. Puun rungon leikkasin vapaalla kädellä aaltopahvisuikaleesta ja maalasin akryylimaalilla ruskeaksi. Kukat ovat muovimaista kangasta ja alkujaan serviettirenkaiksi tarkoitettuja, eli niissä oli kahden kukan välissä pitkä taivuteltava varsi, jonka leikkasin pois.

Irrotin linnut Studiolightin leikekuvavihkoista ja kiinnitin ne vartalonsa kohdalta kohotarrapaloilla. Teksti on tehty vanhalla Taitotaivaan tekstileimasimella, mutta leimausjälkeä jouduin epätasaisella pinnalla kyllä vahvistamaan tussilla ihan kauttaaltaan tummemmaksi. Taustasta koetin tehdä mahdollisimman elävän, joten kanvaspohjalle on liimattu paperinpaloja ja harsoa sekä pyyhitty maskien läpi paikoin gessoa, paikoin struktuuripastaa. Maassa olevat paperikukat pohjustin gessolla ja värjäsin suihkeilla. Alareunan koristekivet saivat gessotuksen jälkeen pintaansa kuparipatinatahnaa. Maalasin myös akryylimaalilla tauluun yksityiskohtia pienellä pensselillä. Lintujen ja puun varjostukseen käytin akvarellikynää. Sekatekniikka siis todellakin on oikea termi tämän työn syntyä kuvaamaan!

Tässä yksityiskohta vasemmasta alakulmasta. Stanssasin talventörröttäjät kartongista ja värjäsin ne gessolla vielä suihkeiden levityksen jälkeen uudestaan valkoisiksi. Sekä taustan gessopallurat että pinkit maaliympyrät on kuvioitu punchinellan avulla.

Maan ja lehvästön väliin jäävälle alueelle kiinnitin kukka-perhoskuvioista pitsikuvioiseksi stanssattua kartonkia. Useampia kuvioaiheita sisältävän vihkosen nimeltään Cardboard lace patterns löysin Suomalaisesta kirjakaupasta ennen joulua, ja olen käyttänyt sen sivuja tähän asti pääasiassa Gelli platen kuviomaskeina. Pinnan värjäämiseen käytin esimerkiksi erivärisiä suihkeita ja punchinellan tai kuviomaskien läpi töpöteltyjä akryylimaaleja.
Yläkulman lähikuvassa erottaa hyvin taustan sahalaitaisen kohokuvioinnin, jota myös pyyhin paikoin esiin märällä pensselillä mistien suihkimisen jälkeen. Osassa lehtiä erottuu maalikerrosten alta numeroita, koska käyttämäni paperi oli alkujaan vanha kalenterijuliste. Taulun reunoille kiinnitin nauhakujapitsin ja värjäsin reunat pyyhkimällä niihin akryylimaalia kumihanska kädessä.
Kuvasin taulun myös ulkona luonnonvalossa. Sävyt ovat kyllä tyypillisintä minua, eli kylmiä sävyjä.
Tästä se ajatus sitten lähti! Taustalle on tässä vaiheessa levitetty jo gessokerros ja ensimmäiset kohokuviot. Juuri tämä suunnitelman ja työn toteutuksen eläminen valmistusprosessin aikana on yksi niistä asioista, joka on saanut minut koukkuun askarteluun. Tätä taulua oli mukavaa tehdä, mutta nyt on ihanaa, kun askartelupöydän pinta vapautui näin isokokoiselta työltä taas muuhun käyttöön.


1 kommentti:

Olipa mukavaa, kun kommentoit!
I'm so happy you left a comment!