19.11.2018

Gellipainantakurssin tuotoksia: Kirja, osa 1

I took part in a Gelli printing class in my home town, and this is the first part of a book that I made there. I decorated some of the the prints with stamps.

Osallistuin Ahjolan kansalaisopiston gellipainantakurssille, ja sen lisäksi, että kotona on nyt iso nippu työstöä odottavia printtejä, teimme kaksi valmista tuotostakin, joista ensiksi esittelen viimeisellä istunnolla tekemäni kirjan. Kuvia on sen verran, että jaan postauksen kahteen osaan. Kurssille oli kyllä ihanaa osallistua, kiitos Siskolle yllytyksestä! Kaikkein parasta siinä oli se, että sai ihan luvan kanssa keskittyä pelkkään askarteluun viisi tuntia päivässä, mutta kyllä siellä uusia ideoitakin sai.
Kirjan kannet tehtiin käyttäen hyväksi valmiin pakkauksen valmista taitosta. Sivut on kiinnitetty ompelein, jotka omassa kirjassani peitin lopuksi mustalla päätypaperilla, jolla samalla sain piilotettua pienen repeilyn vaaleanpunaisessa paperissa taitoksen kohdalla.
Kanteen leimasin "Golden memories" -tekstin, ja koristelin myös osaa kirjan sivuista vintageaiheisilla leimasimilla. Musta kuviointi vaaleanpunaisissa kansissa on painettu lasten matematiikan tunneilla saaman geometrisiä kuvioita sisältäneen paperin kehyspalalla.
Takakannessa kuviointi on painettu suoraan edellä mainetun maskin läpi, kun taas etupuolella kuvio on "varjo" tämän kuvion tekemisestä. Pyyhkäisin selkeyden vuoksi kirjan kansien reunoihin mustaa mustetta kehykseksi.
Sisäkansissa on kuviointi tehty pelinappuloita sisältäneen kehyskartongin avulla. Ensimmäinen kirjan sivu on sinipunasävyinen.
Vihreällä sivulla käytetty maskina kartonkia, josta on irrotettu leikkikolikot lasten matematiikan tunneille. Oranssin sivun kiekurakuvion maskin leikkasin itse piirtoheitinkalvosta paperiveitsellä jäljennettyäni kuviot siihen ensin kuviopaperista. Sivulle leimasin munalukon ja avaimen kuvat.
Punamustaa sivua raikastin leimaamalla siihen valkoisen kukkakuvion. Oikealla sivulla on punchinellakuviointia.
Keltapunaisesta pohjasta kuultaa läpi kitaran tabeja jostakin kappaleesta, joka oli bändillämme jäänyt kertakokeiluun. Käytin ison nipun näitä musiikkipapereita painamiseen. Kierrätystä parhaimmillaan! Painoin sivun alakulmaan lintuhäkin, koska viereisellä sivulla on varpunen, jonka kuva on jäljennetty painamalla aikakauslehdestä.
Tämä aukeama on painettu pienikokoisen karttaprintin päälle. Sivulla on limittäin kolme eri painokuvaa, koska gellilevyni on sen verran pieni, ettei leveys olisi riittänyt eden tämän pikkukirjan aukeamaan. Leveyden pystytte arvioimaan tuosta kädestäni, jolla pidän sivuja kuvattaessa auki.  
Vasemmalla sivulla ei ole muuta kuviointia kuin kolmen eri värin sekoittamisesta syntyneet raidat. Taustalta kuultaa nuotteja ja päälle leimasin hopeanvärisellä musteella vintagetekstin. Oikeanpuoleisen sivun punasävyinen printti on kuvioitu kukallisella pitsipöytäliinalla, joka muovisena on kuin tehty näihin askarteluhommiin. Sitä myydään metrihinnalla sekatavarakaupoissa. Täydensin kuvaa peittämällä valkoiseksi jääneitä kohtia leimaamalla niihin punaisella musteella lisää kukkia.
Tällä aukeamlla on mukavasti väriä. Vasenta sivua olen kuvioinut painovaiheessa punchinellalla, kun taas oikealle syntyi osittain vahingossa kalenterisivun kuvaa kuvanjäljennystekniikalla jo ennen kuin sitä oltiin varsinaisesti opiskeltukaan.
Tässä lähikuva polkupyörästä jonka leimasin vasemmanpuoleisen sivun kulmaan.
Mintunvihreälle sivulle leimasin jalkalampun, joka ei erotu kovin hyvin kuvassa, koska metallinhohtoinen vaaleanpunainen muste on sen verran vaaleaa. Vaaleanpunainen väri toistuu oikean sivun alakulmaan maskilla painamassani kiekurassa, jossa käytin maskina stanssatun kuvion reunoille jäänyttä paperia. Pyöreä kuviointi on taas tehty kolikkopahvin reunoilla painaen.
Sinisen sivun rinkulat ja punaisen sivun hämähäkinverkko on tehty kaupallisilla maskeilla. Kiekurakuvio taas kalvosta leikatulla maskilla tehty. Oikean reunan kuvioin kuplamuovilla.
Tästä tuli lopulta yksi suosikkiaukeamistani tässä kirjassa! Vasemmalla käytin perhoskiekuramaskia, ja tämä on taas se jälkimmäinen painokuva, jossa maskista näkyy varjo, joka piirtyy tarkemmin kuin varsinainen ensimmäinen painos, jossa maski on ollut paperin ja gellilevyn välissä. Oikealle punaiselle sivulle painoin keltaiset soikiot piirtoheitinkalvoon stansseilla reijittämälläni maskilla, mutta en pitänyt lopputuloksesta ennen kuin keksin leimata jokaiseen keltaiseen soikioon juuri oikean kokoiset hehkulamput. Taustalla kuultaa laulunsanoja.
Vasemmalla sivulla on käytetty painamiseen kasvinlehtiä, tällä kertaa tarhakurjenpolvea. Aivan loistava kuviointitekniikka! Oikealla sivulla on paljon kerroksia ja hienoja kerrostuneita kuvioita ja kullansävyjä. Päällimmäisenä erottuu hedelmäverkolla tehty vaalea kuviointi. Onnistuin liimaamaan tuon sivun niin vinoon, että jouduin repimään sitä irti, jolloin yläreuna repesi, ja jouduin liimaamaan siihen kuviopaperista repimäni suikaleen. Se kyllä sopii kokonaisuuteen niin hyvin, että olisi voinut luulla suunnitelluksi kuviointitavaksi, ellen olisi kertonut syytä, vai mitä?

Loput kirjan sivut julkaisen seuraavassa postauksessa, johon suora linkki tässä. Kiitos kun jaksoit selata tänne asti!

1 kommentti:

  1. Hieno kirja! Ja niin harmi, että kaikki eivät voi näitä nähdä livenä. Niin paljon jää vielä sellaista mikä ei kuvissa erotu.Oma kirjani on ihan siinä pisteessä vielä mihin siellä jäi. On ollut sen verran kiirusta viime viikot.Oli tosiaan kiva kurssi! Mukava kun ehdit mukaan!

    VastaaPoista

Olipa mukavaa, kun kommentoit!
I'm so happy you left a comment!