31.10.2012

Kaksipuolisen teipin käyttövinkit

Here is a tutorial and tips showing how I use two-sided tape. Sorry it's only in Finnish, but maybe you'll get the idea by looking at the pictures.

Anun Putiikkien joulukalenterissa on tänään vuorossa minun tekemäni luukku, jossa kerron omat vinkkini kaksipuolisen teipin käytöstä. Monelle nämä asiat varmasti ovat itsestäänselvyyksiä, mutta toivottavasti edes joku saa jonkun uuden idean ohjeistani. Tiedän olevani välillä turhankin pikkutarkka, mutta kun kerran omaa silmääni tahattomasti vinoon menneet nauhat tai paperit häiritsevät, niin miksipä en sitten pyrkisi saamaan ne mahdollisimman suoraan! Vannon juuri tällaisen suojapaperillisen teipin nimeen juuri siksi, että tuo suojapaperi mahdollistaa tarkan kohdistamisen. Suojapaperisuikaleita varten minulla on aina pöydälläni pikkuroskis, johon roskat saa samantien.

Aina kannattaa teipata pienempi osa isompaan, jotta teippiä ei jää näkyviin. Kaksipuolisen teipin saa katkaistua sormin, joten saksia ei tarvita. Kuvassa oleva paperinpala on niin pieni, että kahden sivun teippaus riittää, mutta isommissa teipit kannattaa kiinnittää jokaiselle sivulle. Avaa teipin suojapapereita vain vähän matkaa vastakkaisista kulmista ja taita suojapaperien irtonaiset päät litteiksi ulospäin.

Kohdista teipattava pala paikoilleen painamalla ensiksi ne kulmat pohjaa vasten, joista suojapaperia ei ole avattu. Näin pystyt liikuttelemaan kuvaa saadaksesi sen juuri oikeaan kohtaan. Kun paikka on oikea, pidä kuva liikkumatta paikoillaan ja paina suojapaperittomat kulmatkin pohjaan. (Kuvausteknisistä syistä joudun tekemään kuvassa tämän yhdellä ja vieläpä vasemmalla kädellä.)
Saat loputkin suojapaperit irti, kun vedät taitetuista päistä suoraan sivuille. Tästä kuvasta näkyy, miten kuvien kohdistamisessa voi käyttää apuna pohjapaperin kuviointia, jos se on säännöllinen. Muussa tapauksessa oikeat kohdat voi katsoa leikkuualustan viivoista silmämääräisesti, kun pitää kortin reunat kohtisuorassa alustan mittaviivoja myöten.
Nauhan saa teipattua suoraan, kun sen painaa oikea puoli alaspäin päistänsä leikkuualustan viivan suuntaisesti ja kiinnittää teipin suorana sen keskelle. Tässä vaaditaan hiukan sorminäppäryyttä, mutta harjoitus tekee mestarin! (Sain onneksi värvättyä 7-vuotiaan tyttäreni kuvan ottajaksi, koska tässä molempia käsiä tarvitaan, eikä kolmannestakaan kädestä olisi haittaa!) Anun putiikkien kaksipuolinen teippi on läpinäkyvää, joten sitä voi käyttää myös läpinäkuultavien nauhojen teippaamiseen.
Kohdista kortin reuna taas viivoja myöten, irrota suojapapaperi nauhassa olevasta teipistä koko matkalta ja paina nauha paikoilleen sivuilla näkyviä alustan viivoja seuraten. Nauhan päät kannattaa jättää hiukan ylipitkiksi. Taita nauhan päät piiloon paperin toiselle puolelle. Jos kiinnität kuviopaperin korttipohjan kanteen, tee se ihan viimeiseksi, jotta saat nauhanpäät (ja mahdolliset haaraniittien taustat) paperikerrosten väliin. Jos taas nauha kiinnitetään suoraan korttipohjaan, kuten kuvassa, kiinnitä sen taustapuolelle sisäsivulle esim. paperiboordi joka peittää päät.
Jos haluat jonkun yksityiskohdan kortista nousemaan hiukan koholle, teippaa sen taakse kaksipuolista kohotarrateippiä. Leikkaa teippi hiukan kauempaa paperin reunasta, ettei sitä näe niin helposti. Tämä teippi on kätevää myös 3D-kuvien isojen alueiden kasaamisessa.
Tältä näyttää valmis kortti.
Jos haluat teipata kuviopaperin kauttaaltaan korttipohjaan reunojaan myöten, kannattaa teippi kiinnittää korttipohjan reunoille. Älä leikkaa kuviopaperia etukäteen, niin vältät harmilliset mittavirheet!
Kohdista kuviopaperin suora kulma yhteen korttipohjan kulmista, paina paikoilleen ja irrota teippien suojapaperit.
Käännä korttipohja avattuna toisinpäin ja leikkaa kuviopaperin ylimenevät reunat saksilla korttipohjan reunoja myöten.

2 kommenttia:

  1. such nice card Sanna!
    Hello from Elma

    VastaaPoista
  2. WAU. KIITOS tästä hyvästä ohjeesta. Näyttää helpolta kun sen osaa.

    VastaaPoista

Olipa mukavaa, kun kommentoit!
I'm so happy you left a comment!